De ce ar trebui să măsori temperatura corpului

382-microlife-fever-kidthermometer-measurement

De ce ar trebui să măsori temperatura corpului

Temperatura corpului unei persoane spune multe despre starea de sănătate a acesteia. De exemplu, febra este cea mai frecventă formă de creștere a temperaturii corporale.

Motive pentru măsurarea temperaturii corporale

Măsurarea temperaturii corporale este foarte importantă în medicină. O serie de boli sunt caracterizate de o schimbare a temperaturii corpului. În cazul altor boli, evoluția bolii poate fi urmărită prin măsurarea temperaturii corporale. Acest lucru permite medicului să analizeze eficiența tratamentelor pe baza temperaturii corporale.

Febra este reacția la un stimul specific bolii. Organismul își modifică temperatura normală pentru a susține mecanismele de apărare proprii ale organismului. Febra este cea mai frecventă formă de creștere a temperaturii corporale legată de boală (patologică).

Informații importante pentru efectuarea măsurătorilor

Temperatura corporală măsurată depinde întotdeauna de partea corpului din care a fost efectuată măsurarea. Din acest motiv, și contrar opiniei populare, nu există o temperatură normală generală.

De asemenea, temperatura corpului unei persoane sănătoase se modifică pe parcursul zilei și în funcție de activitățile pe care le întreprinde. În cazul unei măsurători a temperaturii rectale, temperatura corpului este în mod normal cu 0,5 grade Celsius mai mare seara decât în alte momente ale zilei, din motive fiziologice. În plus, temperatura corpului este crescută de orice efort fizic.

Se face o distincție fundamentală între:

Temperatura centrală: se realizează prin introducerea termometrului într-un orificiu corporal și furnizează temperatura mucoasei.
Temperatura de suprafață: se măsoară la suprafața pielii și este alcătuită din temperatura din interiorul corpului și temperatura mediului ambiant.

Mai multe articole