8 Lucruri pe care ar trebui să le știți despre astm

3032-InUse_NEB PRO_woman-inhalation-mouthpiece 2 (1)

8 Lucruri pe care ar trebui să le știți despre astm

1. Ce este astmul?

Astmul este o boală pulmonară cronică, inflamatorie, caracterizată prin dificultăți de respirație. Persoanele cu astm bronșic au episoade acute când căile respiratorii se irită și reacționează prin îngustare sau obstrucție. Respirația devine dificilă. Simptomele astmului pot include:

  • Tusea
  • Respiraţie şuierătoare
  • Dificultăți de respirație
  • Presiune pe piept
  • Aceste probleme sunt cauzate de o hipersensibilitate a plămânilor și a căilor respiratorii, care acționează în exces la anumiți factori declanșatori și devin inflamate și înfundate.

2. Ce cauzează astmul?

Cauza de bază a anomaliei pulmonare în astm nu este încă cunoscută. Există o mulțime de factori favorizanți pentru care cineva poate dezvolta astm, cum ar fi, de exemplu, unele aspecte ale stilului de viață modern, cum ar fi locuința și dieta, ar putea fi responsabile. Se știe că fumatul în timpul sarcinii crește șansele ca copilul dumneavoastră să dezvolte astm. În prezent, nu există dovezi că poluarea din trafic cauzează astm, deși calitatea proastă a aerului poate agrava astmul.

3. Care sunt factorii declanșatori ai simptomelor de astm?

Declanșatorii irită căile respiratorii și duc la bronhoconstricție. Declanșatorii obișnuiți sunt aerul rece, fumul de țigară, alergiile la polen, animalele cu blană sau cu pene, acarienii din praf de casă, exercițiile extreme sau tulburările emoționale.

Astmul fiecaruia este diferit si probabil vei avea mai multi factori declansatori.

4. Există un remediu pentru astm?

Din păcate, nu există leac. Cu toate acestea, astmul poate fi controlat cu un tratament adecvat. Persoanele cu astm pot folosi medicamentele prescrise de medicul lor pentru a preveni sau ameliora simptomele. Educându-se despre medicamente și alte strategii de gestionare a astmului bronșic, majoritatea oamenilor pot obține controlul asupra bolii și pot duce o viață activă.

5. Ce pot face dacă am un atac?

  • Luați imediat inhalatorul de eliberare
  • Dacă medicamentul nu are efect după cinci până la zece minute, sunați-vă medicul.
  • Continuați să luați medicamente de calmare la fiecare câteva minute până când sosesc ajutorul.

6. Fumatul îmi va agrava astmul?

Da, fumatul vă poate înrăutăți astmul – simptomele astmului vor fi mai rele și mai greu de controlat. De asemenea, poate provoca leziuni pe termen lung plămânilor. Mulți oameni sunt afectați de fumatul pasiv. Se știe că fumatul în timpul sarcinii crește șansele ca copilul dumneavoastră să dezvolte astm. Dacă fumezi, îți vei crește șansele de a dezvolta multe alte probleme de sănătate.

7. Mai pot face mișcare?

Atâta timp cât astmul dumneavoastră este bine controlat, ar trebui să puteți face exerciții fizice modeste. Orice formă de exerciții care învață tehnici adecvate de respirație, de ex. Yoga, poate fi benefică pentru persoanele cu astm. Dacă descoperiți că exercițiile fizice vă înrăutățesc astmul, discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece acesta ar putea fi un semn că medicamentele dumneavoastră trebuie revizuite.

8. Cum funcționează o terapie prin inhalare?

Bolile respiratorii pot fi bine gestionate cu terapia prin inhalare, deoarece doza ajunge la bronhiole și în zona plămânilor. În comparație cu MDI-urile sau inhalatoarele cu pulbere uscată, nebulizatoarele permit depunerea medicamentului mai eficient, cu mai puține probleme de coordonare.

În consecință, medicamentul este depus uniform în tractul respirator superior și inferior, unde are efect maxim. Alte avantaje sunt că căile respiratorii sunt umezite și medicamentul poate fi foarte simplu inhalat.

Efectele secundare ale tratamentului sunt reduse atunci când se utilizează dispozitive de inhalare, spre deosebire de MDI și inhalatoarele cu pulbere uscată, deoarece rămân mai puține medicamente în gură, unde nu are niciun beneficiu. Dispozitivele de inhalare sunt, prin urmare, potrivite în special pentru pacienții cu boli respiratorii cronice, copii și pacienți mai în vârstă.

Mai multe articole