Cum sa masori corect temperatura corpului
De la locul din corp până la alegerea corectă a termometrului - vă arătăm cum să vă măsurați corect temperatura corpului. Veți afla, de asemenea, de ce nu trebuie să se confunde precizia tehnică și fiabilitatea clinică a măsurătorii.
1. Alegeți partea corpului:
A. Măsurarea rectală
Efectuarea unei măsurători rectale este cel mai fiabil mod de a obține o valoare a temperaturii centrale. Variația rezultatelor cu acest tip de măsurare este scăzută, iar precizia este deosebit de ridicată. Intervalul normal de temperatură se situează aproximativ între 36,6 °C și 38,0 °C.
B. Măsurarea orală
O măsurare orală poate fi efectuată ca o măsurare bucală (în obraz) sau ca o măsurare sublinguală (sub limbă). În ambele cazuri, temperatura măsurată este mai mică decât valoarea măsurată în cazul unei măsurători rectale – aproximativ până la 1,1 °C. Prin urmare, măsurarea sublinguală este preferabilă celei bucale. Intervalul normal al temperaturii orale este de aproximativ 35,5 °C și 37,5 °C.
C. Măsurarea axilară
Măsurarea temperaturii de la suprafața corpului este efectuată în mod normal de către personalul medical la axilă (măsurare axilară) și în zona inghinală. Membrul respectiv este apăsat pe corp pentru a reduce posibila influență a temperaturii ambientale. Cu toate acestea, acest lucru este posibil doar până la o anumită masă corporală și acest tip de măsurare durează, de asemenea, mult timp.
La pacienții adulți, temperatura unei măsurători axilare este mai scăzută decât cea a unei măsurători rectale – până la 1,9 °C! Intervalul normal al temperaturii axilare este aproximativ între 34,7 °C și 37,3 °C.
2. Alegerea termometrului potrivit
Există diferite termometre din care puteți alege, în funcție de zona corpului din care doriți să faceți măsurătorile.
A. Termometrul pentru ureche
Aici se măsoară temperatura timpanului cu ajutorul unui senzor cu infraroșu. Vârful termometrului este pur și simplu introdus în canalul urechii, iar rezultatul măsurătorii este furnizat în doar o secundă! Pe lângă ușurința de utilizare, această metodă de măsurare este, de asemenea, foarte fiabilă – cu condiția ca fiabilitatea să fi fost dovedită în scopuri clinice. Termometrele auriculare construite cu atenție măsoară cu un grad foarte ridicat de precizie și au o variație scăzută a rezultatelor. Un vârf de termometru cu formă optimă este o condiție prealabilă pentru măsurători precise la sugari și copii.
Intervalul normal al temperaturii urechii este aproximativ între 35,5 °C și 37,7 °C.
B. Termometrul pentru frunte
Acestea sunt percepute ca fiind cel mai puțin deranjante și, prin urmare, cel mai confortabil mod de măsurare a temperaturii corpului. Termometrul pentru frunte este plasat pe fruntea pacientului. Un senzor cu infraroșu detectează cea mai mare valoare măsurată, în timp ce un al doilea senzor măsoară temperatura ambientală. Diferența dintre aceste două valori măsurate, luând în considerare calculele de egalizare clinică, dă temperatura corpului care este afișată pe ecranul LCD.
Intervalul normal de temperatură pe frunte este aproximativ între 35,4 °C și 37,4 °C.
3. Rețineți precizia măsurării temperaturii
Este important să se facă diferența între precizia tehnică cu care termometrul face o citire și fiabilitatea clinică a metodei specifice de măsurare. Precizia termometrului este determinată în condiții ideale, în conformitate cu normele tehnice relevante, pentru a garanta calitatea instrumentului de măsurare. Termometrele moderne de înaltă calitate măsoară cu o precizie de +/-0,1 °C.
Precizia tehnică și fiabilitatea clinică în utilizarea termometrului nu trebuie confundate. Temperatura corpului uman variază în funcție de locul din corp în care este luată temperatura și de momentul măsurătorii. Acest lucru se datorează unor factori fiziologici și trebuie distins de funcționarea defectuoasă a termometrului. Precizia măsurătorilor depinde în primul rând de utilizarea corectă a termometrului (citiți instrucțiunile de utilizare!).
Se aplică următoarele: Temperatura corporală măsurată depinde întotdeauna de locul în care se face măsurarea. Contrar opiniei larg răspândite, nu există o „temperatură normală”.